pondelok 11. apríla 2016

Rokoko

Rokoko dostalo pomenovanie podľa francúzskeho slova rocaille, čo znamená ozdobu z kameňov a mušlí. V mnohých ohľadoch sa toto obdobie zhoduje s vládou Ľudovíta XV. Bol to hravý a ozdobný štýl, ktorý našiel vyjadrenie v architektúre, interiérovom dizajne a v móde, predovšetkým vo Francúzsku. Od baroka sa líšil kultivovanosťou, pestrosťou, ľahkosťou a pôvabom. 

Pre toto obdobie je typické používanie prírodných motívov, kriviek tvarov písmen C a S, pastelových farieb a jemných ornamentov. Odievanie sa v tomto období dostalo na úroveň istého druhu umenia a bola mu venovaná nemalá starostlivosť a pozornosť. Typickou rokokovou róbou bola robe á la francaise, bola pokračovaním vývoja šiat s voľným splývavým chrbtom, chrbát však nepadal od ramien, ale mal na oboch stranách dvojité záhyby, ktoré vyvolávali vzadu dojem plnosti. Živôtik bol vpredu priliehavý, v tvare štíhleho dlhého písmena V, a bola k nemu pripevnená vytvrdená časť trojuholníkového tvaru. Bola tvarovaná ako štít a mala aj podobný účel - na zahalenie hlbokého dekoltu, pričom poskytovala miesto na bohaté ozdoby, obyčajne s vodorovným radom stužiek alebo s bohatou výšivkou. Sukňa, vpredu rozstrihnutá, odhaľovala spodničku z rovnakej látky zdobenú rovnakým vzorom. 
Robe á la francaise.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Pomocou šnurovačky a krinolíny sa vytváral úzky driek a široká sukňa. Krinolína bol druh vystuženej skladacej spodnej bielizne, ktorá dodávala sukni tvar. V dámskom oblečení dominovala až do roku 1770. Módne doplnky boli len základné, patrili k nim vejár, bohato zdobené, no ukryté, mešce, ozdoby hlavy a štóly. K rokokovému štýlu nevyhnutne patrili aj ozdoby zo stužiek, dekoratívnych šnúrok, pier a umelých kvetov. 


Krinolína.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Muži najčastejšie nosili habit á la francaise. Táto kombinácia kabáta priliehajúceho v páse, vesty a jazdeckých nohavíc bola doplnená hodvábnymi pančuchami, košeľou so žabó a ozdobnými manžetami a komplikovane viazaným nákrčníkom. Podobne ako u žien, aj u mužov boli ozdoby dôležité, takže sa na dotvorenie výzoru používali čipky z jemných tkanín a dekoratívne gombíky. 
Habit á la francaise.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Obe pohlavia používali púder na vlasy, stužky, strapce, spony na topánkach s vysokými podpätkami a kozmetiku. Bolo to posledné obdobie, kedy ženy aj muži používali nadmerné množstvo ozdôb. 

Madam de Pompadour 

Jeanne-Antoinette Poissonová, markíza de Pompadour, milenka Ľudovíta XV., tento štýl spopularizovala a stala sa zároveň jeho predstaviteľkou. Portréty na ktorých je vyzdobená elegantnými volánikmi čipiek a okrasných šnúrok, dokonale zachytávajú pestrosť estetiky rokoka. 
Madam de Pompadour.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára