pondelok 11. apríla 2016

Exoticizmus

Exoticizmus je vnášanie štýlu alebo zvykov inej krajiny do vlastnej kultúry, pričom sa spája s očarením lákavou cudzokrajnosťou. Exoticizmus, ktorý bol podnietený rozvojom obchodných ciest medzi Európou a Ďalekým východom, ako aj "exotickým" štýlom odevov v populárnych divadelných predstaveniach, mal v priebehu 18. storočia vplyv na textil, povrchovú dekoráciu, tvary i na doplnky módneho európskeho odievania. Vo svojej bezhraničnej túžbe po novostiach sa európska móda už dlho obracala k odevom, úžitkovému umeniu a prchavosti "nezápadnej" kultúry, aby z nej čerpala inšpiráciu. Obchodné trasy medzi Európou a Ďalekým východom sa vytvárali a upevňovali po stáročia, koncom 17. storočia boli však už definitívne spečatené a nasledoval stály prísun výrobkov a látok. Táto honba za exoticizmom trvala celé 18. storočie. 

Vplyv exoticizmu sa najviac prejavoval v tkaninách. Láska rokoka k elegantným, na hmat jemným látkam a k harmónii sa stelesnila v exkluzívnom čínskom hodvábe s prírodnými maľbami rozvíjajúcich sa kvetov, listov, vtákov a iných objektov flóry a fauny. Odbyt si pohotovo našla aj lacnejšia bavlna s potlačou, ktorá však tiež mala na sebe úžasný čínsky výzor.

Vzor látky z obdobia exoticizmu.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Európski výrobcovia, ktorých inšpirovala krása čínskych textílií, sa pokúsili vytvoriť vlastné "čínske" látky. Bola to súčasť širšej chinoizérie, nadšenia pre čínsky štýl. Západ prijal domnelý exoticizmus Východu, ktorý však nepochádzal z praxe, ale z predstáv. Bol to prenikavý trend, ktorý postihol domáce interiéry 18. storočia. Nevšedné hodváby tkané v Taliansku, Anglicku a Francúzsku predstavovali zvláštne hybridy čínskych a barokových prvkov a boli obľúbené od začiatku 18. storočia. 
Šaty z anglického hodvábu.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Indické látky, ktoré sa v Anglicku nazývali chintz (z hindského výrazu chint, čo znamená ručne maľovaná bavlna) a vo Francúzsku toile peinte (ručne maľovaná látka), boli tiež nesmierne obľúbené. Vďaka pokrokom v chemickom priemysle a v strojárstve sa po roku 1759 rozvinula vo Francúzsku manufaktúrna výroba látok s indickými exotickými motívmi. Najslávnejšie z nich boli vzory toile du Juoy, výrobu látok s takýmito vzormi zaviedol Christophe-Philippe Oberkampf v roku 1762.
Ručne maľované hodvábne šaty z Francúzska.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Spomínaná Madam de Pompadour, urobila veľa pre šírenie tejto módy a na maľbách je často vyobrazená v čínskom maľovanom hodvábe a v "čínskych" látkach vyrobených v Lyone, francúzskom hlavnom meste hodvábu. Od roku 1772 sa objavovalo viacerých štýlov v rýchlom slede za sebou, pričom názvy každého z nich poukazovali na exotický pôvod. 

Francúzska revolúcia dočasne zastavila trend exoticizmu, koncom 19. storočia sa však znova objavil v inej podobe a mal stály a prenikavý vplyv na módu v 20. - 21. storočí. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára