utorok 12. apríla 2016

Revolucionizmus

Francúzska revolúcia bola spúšťačom obrovských zmien v obľúbených módnych trendoch. Upustilo sa od nadmerných ozdôb a neprirodzených tvarov rokoka v prospech jednoduchosti a prirodzenosti. Nerovnosť, charakteristickú pre starý režim, zmiatla revolúcia a oblečenie sa vedome spolitizovalo v prospech podpory a prejavu ideálov nového spoločenského poriadku. Hodváb nahradila bavlna, tvary sa zjednodušili a upustilo sa od nadmerného zdobenia. 

V móde žien prevládal naturalizmus, teda prevládala jednoduchosť. Z anglického jazdeckého saka sa vyvinuli dámske šaty s golierom a priliehajúcimi dlhými rukávmi prišitými k hornému dielu, niekedy s nazberanou sukňou, nazývanou aj redingot. 
Ženský odev s redingotom.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Stelesnením revolúcie sa pre mužov stalo oblečenie sansculotov (v preklade ten, čo nenosí krátke nohavice). Toto oblečenie však zostalo výhradne len pre pracujúcich a pre pouličných povstalcov. Každodenným odevom stredných a vyšších vrstiev sa stala rozvinutejšia podoba anglického jazdeckého odevu pozostávajúceho z kabátika redingotového strihu a nohavíc. 
Mužský odev s kabátom redingotového strihu.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Paradoxom je, že práve odmietanie luxusného oblečenia a látok vyvolalo obrovské škody vo francúzskom textilnom a módnom priemysle. Najviac postihnutí boli robotníci. Dogmatický idealizmus, charakteristický pre prvú časť revolúcie, ustúpil direktoriálnemu obdobiu a v spoločnosti sa zasa rozvinul záujem o módu a novinky. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára