utorok 12. apríla 2016

Neoklasicizmus (Empír)

Móda bola zdržanlivá, priamočiara a pomerne jednoduchá, inšpirovaná klasicizmom gréckej a rímskej antiky. Toto radikálne odlúčenie od zložitých a ťažkopádnych šiat, ktoré boli v móde v období rokoka malo zrejme odrážať demokratické princípy novozaloženej porevolučnej Francúzskej republiky. 

Prvky neoklasicizmu boli súčasťou módnych dámskych odevov od roku 1760. Jednoduché biele bavlnené šaty - chemise (tento názov dostali, pretože sa veľmi podobali spodnej bielizne), boli nesmierne vzdialené od rokokového štýlu. Boli takmer priesvitné s nazberkanými krátkymi rukávmi, hlbokým výstrihom a voľným valcovitým trupom. Vyvinul sa z nich empírový štýl, ktorý dominoval v móde od roku 1795 - 1820. 

Látky boli podľa vzoru odevov na starovekých gréckych sochách priehľadné a jednoduché: mušelín, ľahká bavlnená gáza a perkál boli dostatočne padavé, aby mohli napodobniť klasický štýl. Tieto látky slúžili aj na to, aby posunuli empírový štýl ešte ďalej od tvrdých, škrobených, tvarovaných látok, ktoré nahradili. Pás šiat sa posunul zo svojej prirodzenej polohy vyššie až pod prsia a korzety sa prestali používať. Pre zachovanie skromnosti sa nosila jednoduchá spodná bielizeň, výstrih bol vo všeobecnosti hranatý, ale hlboký. 
Ženský odev - chemise.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Ľahkosť a pomerne jednoduchý strih týchto odevov mali praktické dôsledky. Už nebolo možné mať vrecká na sukni, preto boli ženy nútené nosiť malé mešteky alebo kabelky. Volali sa reticules a charakteristické bolo pre ne uzatváranie na sťahovaciu šnúrku. Vyrábali sa z rozličných látok a v rozličných štýloch, pričom mohli napodobňovať čokoľvek - od urny a ananásu až po mušle a košíky. 

Ukážka reticules.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Tenké vzdušné látky empírových šiat neboli okrem toho vhodné do európskej zimy a vyžadovali si teplé zvrchníky a doplnky. Kašmírové šály a stali nielen obľúbené, ale aj nevyhnutné. Pôvodne sa dovážali z Indie, neskôr sa v škótskom meste Paisley začali strojovo vyrábať napodobeniny z jahňacej vlny a ich charakteristický vzor, zatočené slzičky, sa stal známy ako vzor paisley. 

Žena oblečená v chemise s Paisley šálom.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Na ďalšiu ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia sa začalo nosiť to, čo by sme dnes nazvali kabátmi a sakami. Zvlášť obľúbené bolo veľmi krátke sako, takzvaný spencer, ktorý prikrýval aj ruky. 

Ukážka ženského spencer saka.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára