utorok 12. apríla 2016

Romantizmus

Romantizmus bol reakciou na nadmernú racionálnosť osvietenstva. Zdôrazňoval emotívnosť, éterickosť a citlivosť, prevládal v móde i v iných umeniach približne v rokoch 1820 - 1850. Boli preň charakteristické prehnané tvary s takzvanými šunkovými rukávmi, veľkými výstrihmi, nafúknutými sukňami a neprirodzene úzkym pásom. Ženy sa opäť vrátili k šnurovačkám. Romantizmus vytlačil takmer všetky známky racionálnej a rovnostárskej estetiky, ktoré presadzovala Francúzska revolúcia. 

Pre romantickú ženskú módu sú charakteristické obrovské nafúknuté rukávy. Hore pri pleciach boli nazberkané a dolu smerom k zápästiu sa zužovali. Na vytvorenie dostatočne veľkého objemu a dojmu, že rukáv je nafúknutý mechom, sa niekedy používali obruče. Častejšie sa však k hornej časti ramena pripájali vankúšiky vypchané páperím, na ktorých sa rukávy vzdúvali. Pás, ktorý sa v období empíru posunul vyššie, opäť klesol na svoje prirodzené miesto a po krátkej prestávke sa ženy opäť vrátili ku korzetu. Mierne skrátenie sukne, ktorá mala teraz nafúknutý zvonovitý tvar, odhalilo členky a podnietilo trend nosenia pančúch zdobených vypracovanými vzormi a hodvábnych črievičiek farby drahokamov s úzkymi hranatými špičkami ozdobenými malou mašličkou či rozetou.  Na hlave sa nosili čepčeky zdobené stužkami alebo široké a komplikované účesy ovešané perami, kvetmi a inými ozdobami. 
Ženský odev s komplikovaným účesom.
Nepatrilo sa, aby žena prejavovala dobré zdravie, pestovalo sa melancholické ovzdušie a neprirodzene poblednutá pleť v zhode s éterickými cieľmi romantickej módy. Dávala sa prednosť jemnosti pred silou a za najvhodnejšiu sa považovala slabosť ako symbol vnútorného emocionálneho nepokoja. 

Maľba Jules Cyrille Cavého, kde zachytáva ženu z obdobia romantizmu.
U mužov sa rozvíjalo predstieranie zádumčivého a poetického vystupovania. V móde u mužov romantický ráz vyjadroval prostredníctvom strihu a látok. Redingtony odzrkadľovali zveličenú siluetu ženy zvýraznením vypchaných pliec. Zamatové lemy boli v súlade s romantickou estetikou. 

Mužský odev.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára