nedeľa 10. apríla 2016

Barok

Barok je názov smeru, ktorý prevládal v móde, umení aj v úžitkovom umení počas celého 17. a časť 18. storočia. Móda baroka bola strnulá, škrobená, bohato zdobená a formálna. Látky boli ťažké a odzrkadľovali ladné vzory typické pre vtedajšie úžitkové umenie. V tomto období dominovala vláda francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. a módu určoval jeho vkus v odievaní. Vychutnával si nadmerne bohaté oblečenie a interiéry, podnecoval dvor k napodobňovaniu svojich extravagantností, veľa dvoranov vyšli vďaka tomu na mizinu a vyslúžil si tým meno "Kráľ Slnko". 

Ku koncu 17. storočia nosili ženy na formálne príležitosti honosné róby. Okolo roku 1680 mala róba podobu voľne strihaného jednoduchého zvrchníka v tvare písmena T so živôtikom bez kostíc. Jej podoba sa však vyvíjala a stalo sa z nej trojdielne formálne oblečenie vhodné na kráľovský dvor. Bola strihaná z jedného kusu od ramien až po obrubu. Sukňa bola vpredu roztvorená a na bokoch podchytená, aby odhaľovala jednofarebnú alebo kontrastujúcu ozdobnú spodničku s dlhšou vlečkou. Ozdobnými detailmi sa nešetrilo a obľubu si nachádzali aj vysoko sa týčiace frizúry Fontagne, škrobené čipky a stužky. 


Typická róba a frizúra Fontagne.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Približne v rokoch 1705 - 1715 sa v neformálnom oblečení stali obľúbené šaty so splývajúcim chrbtom. Nazývali sa aj róby Watteau, pretože sa pravidelne objavovali na plátnach maliara Jeana-Antoinea Watteaua. Typický bol pre ne pás nazberkanej látky padajúcej od naraisených ramien až po lem. 


Watteau róba.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Odievanie mužov prešlo v tomto období pomerne veľkými zmenami. Afektovanú eleganciu čipiek, stužiek a padajúcich látok typických pre pánske oblečenie raného a stredného baroka nahradila oveľa tvrdšia a vypchaná móda vyvolávajúca dojem, že muži sú pokračovaním nábytku, na ktorom sedia. Navyše začali nosiť parochne, ktoré boli extravagantné a mali trochu ťažkopádne rozmery. Najvýznamnejšou novinkou tohto obdobia však bola kombinácia kabáta, vesty a jazdeckých nohavíc podľa vzoru tradičného perzského oblečenia. Mužské oblečenie po prvýkrát nadobudlo podobu, v ktorej možno rozoznať moderný trojdielny pánsky oblek. 


Mužský odev.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára