streda 13. apríla 2016

Racionalizmus

V roku 1881 založili v Londýne združenie Rational Dress Society (Spoločnosť rozumného odievana), s úmyslom urobiť prevrat v ženskej móde. Ženy v dôsledku nosenia nesmierne obmedzujúceho a ťažkého oblečenia trpeli vážnymi zdravotnými problémami a preto toto združenie propagovalo praktické a ľahké odevy. Korzety spôsobovali celú škálu zdravotných problémov, ako napríklad pomliaždeniny vnútorných orgánov, prepichnutie pľúc, zlomeniny rebier, atď. 
Na obrázku vidíme, aký dopad malo nosenie korzetov na zdravie žien.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Preto spomínané združenie založili dve výrazné bojovníčky za práva žien - vikomtesa Harberton a Emily M. King. Spolu vytvorili aj manifest o odievaní a cieľoch organizácie a uverejnili ho vo vlastných novinách. Medzinárodná výstava zdravia v Londýne v roku 1884, poskytla základňu pre tieto dve ženy a jedno ich oddelenie bolo venované zdravému oblečeniu žien.
Manifest v novinách. 
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Vikomtesa Harberton predviedla skromnú rozdvojenú sukňu - ktorú by sme dnes nazvali sukňovými nohavicami - a vyvolala ňou mimoriadne pozitívny ohlas. Keďže najobľúbenejším koníčkom vtedy bolo bicyklovanie, táto sukňa mala aj praktické využitie. Harberton a King tvrdili, že obliekanie by nemalo znevýhodňovať ženy v bežných aktivitách. 
Kostým na bicyklovanie pre ženy.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára