streda 13. apríla 2016

Orientalizmus

Presúvame sa do 20. storočia, kde orientalizmus predstavoval prijatie štýlov z Blízkeho, Stredného a Ďalekého východu. Orientalizmus mal veľký vplyv na módu pred 1. sv. vojnou. Vyznačoval sa živými odtieňmi oranžovej,purpurovej, čiernej a nefritovej zelenej, výraznými potlačami a orientálnymi ozdobami na pomerne štíhlej siluete. Predstavoval ostrý protiklad k róbam. 
Ukážka ženského odevu.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Orientalizmus mal počiatky v umení. Spúšťačom tohto smeru však bolo predstavenie Šeherezády v rámci Ďagilevovho Ruského baletu. Oslnivé farby a revolučné kostýmy premenili balet na skutočný pôžitok z farieb a módy. Účinok na módny priemysel bol nesmierny. 
Z predstavenie Ruského baletu.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Parížsky krajčír Paul Poiret, vášnivý zberateľ exotických textílií, zožal úspech navrhovaním háremových pantalónov a modelkám prikázal nosiť turban na hlave vo farbách drahokamov, ktoré boli zdobené exotickými perami a bohatými ornamentmi. Organizoval bály, ktoré boli aj módnymi prehliadkami jeho kolekcie. Na najznámejšom bále zo všetkých (Tisíc a druhej noci) prišiel oblečený ako sultán, jeho manželka ako sultánova najobľúbenejšia a všetci hostia museli prísť v orientálnych kostýmoch. 
Paul Poiret s manželkou oblečený ako sultán.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára