streda 13. apríla 2016

Modernizmus

Po 1. svetovej vojne sa rozvinula modernistická móda. Modernizmus je charakteristický jasnými, jednoduchými líniami a androgýnnymi siluetami bez zbytočných ozdôb. Hoci netrval veľmi dlho, významne ovplyvnil mnohé módne trendy. Modernisti sa zastávali pokroku a usilovali sa o "rozchod" s minulosťou. Móda bola kľúčovým odvetvím modernizmu a po 1. sv. vojne v širokej miere prijímala jeho princípy. 

Modernistická móda bola jednoduchá a priamočiara, bola protikladom prepychových toaliet obľúbených v minulosti. Tento nový androgýnny štýl dostal názov garconne. Sukňa sa výrazne skrátila, siahala iba tesne pod kolená, pás sa znížil až k bokom. Vlasy boli pristrihnuté, ostrihané schodovito alebo nakrátko. Populárne boli klobúčiky zvonovitého tvaru. Veľkej obľube sa "tešil" make-up, ktorý sa používal na zdôraznenie ženskosti. 
Ukážka dámskeho odevu a účesu. 
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Najvýznamnejšou postavou tohto obdobia je Coco Chanel. Jej odkaz pretrval až do súčasnosti. Pripisuje sa jej autorstvo "malých čiernych šiat" a podpora princípu elegantnosti. Jej skromné návrhy bez ozdôb dostali názov Poverty de Luxe (luxusná chudoba). Vytvorila aj tzv. "typický chanelovský vzhľad", ktorý pozostával z kardiganového saka, pulóvrika a sukne. 
Malé čierne šaty a samotná Coco Chanel v jej typickom vzhľade.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Nová móda však paradoxne vyžadovala radikálnu zmenu v ideálnej ženskej postave - ženy sa usilovali stať svižnými, mladistvými, s plochým poprsím, úzkymi bokmi a detskou štíhlosťou. Korzety boli nahradené sťahovacím spodným prádlom a začali sa presadzovať diéty. Podporovali sa tabletky, elixíry, extrémne cvičenia a radikálne diéty, aby ženy dosiahli požadovanú štíhlosť. 
Stroj na cvičenie pre ženy.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára