streda 13. apríla 2016

Zrod haute couture

Založenie a vyformovanie moderného priemyslu haute couture sa pripisuje Charlesovi Frederickovi Worthovi, vďaka ktorému sa vykryštalizovala úloha návrhára ako autora štýlu a štatút tvorby šiat sa povýšil z neosobného obchodného odvetvia na úsilie o umenie. Jeho schopnosti, obchodnícka šikovnosť a kultivovanosť mu priniesli postavenie v módnom priemysle dovtedy nevídané. 
Charles Frederick Worht a jeho modely šiat.
Hoci Paríž mal okolo roku 1858 dobre rozvinutý módny priemysel, jeho štruktúra bola výrazne odlišná od súdobých modelov. Postavenie parížskeho výrobcu šiat bolo podradné, nemal žiadny vplyv na prevládajúcu módu. Zdrojom krajčírskej autority boli marchandes de modes (dodávateľky módnych doplnkov). Najslávnejšou z nich bola Rose Bertin, ktorej vplyv na módu v predrevolučnom Francúzsku nemal obdobu, pričom jej postavenie sa ešte upevnilo, keď sa stala hlavnou módnou poradkyňou Marie Antoinetty. Hoci Bertin sama nenavrhovala šaty, jej úspech vytváral podmienky, v ktorých mohli rozkvitať haute couture aj módny systém ako to poznáme dnes. Neskôr ju nazvali ako "Coco Chanel 18. storočia". 
Rose Bertin.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Za človeka, ktorý načrtol štruktúru parížskeho módneho priemyslu, sa považuje práve Angličan Charles Frederick Worth. Skôr než si v roku 1858 otvoril vlastný podnik na Rue de la Paix v Paríži, pracoval pre najlepších obchodníkov s textilom v Anglicku i vo Francúzsku a dopracoval sa k hlbokým znalostiam o obchode s módou. Venoval veľkú pozornosť exkluzívnemu vzhľadu. Na rozdiel od vtedajších dámskych krajčírov sa mu podarilo dostať na úroveň umelca, pred posudkom ktorého sa museli všetci zákazníci skloniť. Vďaka tejto skutočnosti, si jeho diela vyslúžili označenie "haute couture". 

Po počiatočnom odmietaní sa Worthova povesť upevnila, keď cisárovná Eugenia, manželka Napoleona III. vyjadrilaobdiv jednému z jeho výtvorov a poverila ho dodávaním rób pre svoj šatník. Bola taká nadšená, že do roku 1864 sa Worth stal zodpovedný za všetky jej reprezentačné a večerné šaty. Keďže plesy boli v tom období časté, žiadna z rób sa nemohla obliecť dvakrát a väčšina dám si priala súperiť s cisárovnou, Worth mohol ľahko dostať až tisíc objednávok na jedinú príležitosť. 
Cisárovná Eugenia v šatách od Wortha.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Pre Worthove návrhy boli typické prepychové materiály a jeho prvé modely sa dali rozoznať podľa krinolíny. Na jeho modeloch sa viditeľne objavujú aj historické prvky, pravdepodobne pod vplyvom jeho štúdií v Londýne a Paríži. Worthov odkaz súčasnému priemyslu haute couture je nesmierne významný. V roku 1868 založil asociáciu domov krajčírskeho umenia, ktoré sa venovali riadeniu a ochrane práce parížskych dámskych krajčírstiev. Ďalej ju upevnil jeho syn Gaston a vyvinula sa z nej La Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, ktorá dodnes riadi priemysel haute couture. Dnes má parížsky priemysel haute couture sídlo v okolí Rue de la Paix, tam, kde mal Worth kedysi svoj pôvodný podnik. 


Rue de la Paix v súčasnosti. 
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára