sobota 9. apríla 2016

Úvod do módy

Móda je všade okolo nás. Médiá jej nikdy predtým nevenovali toľko pozornosti ako dnes. Sledujú všetko od bežnej konfekcie cez dizajnérske kolekcie až po večerné spoločenské róby. Množstvo štýlov je priam omračujúce. Na rozdiel od formálneho oblečenia a tradičných odevov je pre módu typická ustavičná zmena. Neprestajne postupuje ďalej a ďalej, pričom jej hybnou silou nie je nevyhnutnosť, ale veľmi zložitý systém, v ktorom sú zmeny vynucované spoločenskými rozdielmi, inováciami v krajčírstve a ekonomickými ohľadmi. Móda môže oživiť a znovu objaviť minulosť spájaním štýlov alebo novým pohľadom na ne. Vždy je však inovatívna. V dnešnej dobe máme nekonečne veľa možností, pretože inšpiráciu dokážeme čerpať z histórie, zo športu, dokonca z pouličného života - príkladom sú dočasné tetovania, ktoré do svojej kolekcie zaradil módny dom Chanel. 

Keďže väčšina módnych domov prežila svojich zakladateľov, ich archívy sú pre mladých návrhárov nekonečným zdrojom inšpirácie, napríklad John Galliano vytvoril vlastnú verziu slávneho saka od Christiana Diora z kolekcie New Look a Ferragamo oživil slávne sandáliky na dúhovej platforme z roku 1938, ktoré pravdepodobne vyrobil špeciálne pre jednu zo svojich najznámejších klientiek zo sveta šoubiznisu, Judy Garlandovú. 


Dúhové sandáliky zo zlatistej kože s korkovou podrážkou pokrytou semišom znovu uviedli na trh v limitovanej edícii. 
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Dizajnéri a ich klienti - súčasní i minulí - sa stávajú vzormi a udávajú módne trendy. Od Josephine Bonaparteovej a Brigitte Bardotovej až po Beau Brummella a Brada Pitta - trendy určovali vždy verejne známi ľudia, celebrity, o ktoré sa zaujímajú médiá. Napríklad vždy dokonale oblečená Grace Kellyová prepožičala svoje meno asi najznámejšej kabelke v dejinách - Kelly Bag, ktorú v 50. rokoch 20. storočia navrhol Hermés. 
Grace Kelly so svojou Kelly Bag.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Mužské celebrity ako Cary Grant a Fred Astair boli známe svojou eleganciu a na mieru šitými oblekmi. V pánskej móde - či už pochádzala z londýnskej Savile Row, z Milána, alebo z New Yorku - dominovali vždy obmeny tradičných odevov od frakov až po nohavice. Od 60. rokov 20. storočí, keď začali na módny svet vplývať najmä mladí ľudia, sa niektorí návrhári zviditeľňovali posúvaním hraníc: počnúc športovou eleganciou Giorga Armaniho až po úzke siluety Heidi Slimana a Ralfa Simonsa. 

Móda sa však neobmedzuje len na značky návrhárov, haute couture, popredné módne časopisy či spoločenskú elitu. Zložité ekonomické a kultúrne otázky majú spolu s tvorbou a spotrebou módy vplyv na všetky sektory spoločnosti. Móda je zároveň neoddeliteľnou súčasťou skladby a komunikácie spoločenskej identity človeka, pomáha vystihnúť spoločenskú triedu, sexualitu, vek, etnikum a predovšetkým pohlavie nositeľa, pričom vyjadruje aj jeho kultúrne preferencie. 

V tomto blogu sa dozviete o histórii módy, pomôžeme oceniť súčasnú módu, ktorá je niečím nekonečne fascinujúcim. Zameriame sa aj na krásu, jej históriu a súčasnosť. Informácie čerpáme z rôznych publikácií, internetových stránok a z autorkiných vedomostí. Všetky obrázky sú zo stránky www.Pinterest.com. Verím, že sa tu dozviete informácie, ktoré ste nevedeli a dúfam, že tento blog bude pre vás užitočným sprievodcom módy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára