sobota 9. apríla 2016

História módy

História módy je pravdepodobne taká stará ako história odevu. Od okamihu, kedy človek objavil funkčnosť odevu pred chladom a vlhkom, nebolo ďaleko k momentu, kedy sa zamyslel nad jeho štylizačnou a estetickou funkciou. Odevy a móda sú prostriedkom reči a komunikácie so svetom, taktiež vyjadrovaním názoru o svete a človeku samotnom. Napríklad rifle boli pôvodne výhradne pracovným odevom a v určitom období u určitej skupine mládeže sa stali vyslovene módnym kusom odevu. Pre tých, ktorí majú skúsenosť a prehľad o odevnej móde je oblečenie druhých jasnou výpoveďou o ich psychike a ich sociálnych a kultúrnych hodnotách. Francúzsky výraz pre módu – vouge je veľmi charakteristický, pretože znamená vlnivý pohyb.


Rifle využívané pri práci. 
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Pri lepšom pohľade do minulosti zistíme, že otázky módy sa týkali predovšetkým panovníkov, šľachty, neskôr vysokej buržoázie a boli aktuálne v kultúrnych a politických centrách. Priemyselná civilizácia posunula odev a jeho spoločenskú a spotrebnú funkciu do úplne inej polohy. Začala meniť niektoré kritériá, predovšetkým v zaraďovaní odevu do kategórie majetku. Šatstvo kedysi bolo súčasťou výbavy a dedilo sa z generácie na generáciu. Šaty boli majetkom a niekedy mali dokonca charakter prenosnej investície v bohatom používaní ozdôb a drahokamov. Naši predkovia pochodovali po cestách bosí a topánky si obúvali až pred bránami mesta. Neskôr sa cena odevov začala postupne znižovať, čo bolo dôsledkom hromadnej výroby - konfekcie, ktorá sa podieľala na novom obsahu módy. 


Topánky, ktoré našli archeológovia, odhadujú že ich vyrobili niekedy 40 000 rokov pred Kristom. Boli mäkké, vyrobené z ovinovacej kože a predstavovali niečo medzi mokasínami a sandálmi. 
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára