piatok 15. apríla 2016

Punk

Hnutie punk podnietila hlboká nespokojnosť so stavom v roku 1975. Prostredníctvom obliekania a hudby ľudia vyjadrovali svoj neprispôsobivý a rozvratnícky postoj. Médiá ich vykresľovali ako deti, ktoré nemajú žiadne ambície a chcú len šokovať. Mohli ste ich spoznať vďaka psím obojkom, potrhaným oblečením, čiastočne vyholených hláv alebo vlasov nafarbených žiarivými farbami, ktoré boli vytvarované do ostňov, pírsingom a úzkym nohaviciam.
Reklama na Noir Leather z roku 1990.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Jeho členovia pochádzali z rôznorodého spoločenského zázemia, všeobecne ich šak kategorizovali ako rebelantov. Obrovský vplyv malo štúdio Andyho Warhola a jeho múza Jackie Curtis, ktorý nosil roztrhané oblečenie pospájané zatváracími špendlíkmi a americká hudba - hlavne rocková skupina Velvet Underground.
Jackie Curtis.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Avšak srdcom celého punku boli Malcom McLaren (manažér skupiny Sex Pistols) a Vivienne Westwood (módna návrhárka). Spolu založili obchod a boli hlavnými dodávateľmi punkovej konfekcie. Stelesnením obchodu bol rad tričiek s vyzývavými obrazmi a sloganmi, ako napríklad citát z knihy fantastických lesbických príbehov. V obchode nechýbalo ani fetišistické oblečenie a doplnky, vojenské obleky či reggae štýl. 
Vivienne Westwood v jej tričku.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára