nedeľa 17. apríla 2016

Fast Fashion (Rýchla móda)

Novým trendom sa stala rýchla móda. Rýchla móda je charakteristická pre veľké módne reťazce, ktorí menia dizajn a tovar každý mesiac a nútia ak zákazníkov, ktorí chcú byť stále "in" aby si ich oblečenie kupovali a vymieňali šatník závratnou rýchlosťou. Dávajú tak zákazníkom najavo, že to, čo dnes vidia na regáloch, tam zajtra už nemusí byť. Veľmi málo ľudí si však neuvedomuje, že kvalita sa nerovná cene. 

Výber oblečenia je obrovský, ceny nízke a obchody k tomu lákajú zľavami, niekedy až vo výške 70 %. Nástup internetu a módnych blogeriek tento trend len podporil, keďže veľa z nich natáča videá a píše články o tom, aký nový kus oblečenia si kúpili a aby mali do budúcna o čom písať, stále si kupujú nové oblečenie (samozrejme, niektorým ho PR oddelenie daného reťazca pošle zdarma za napísanie článku). Denne pribúdajú články od blogeriek napríklad o tom, ako "dosiahnuť" šatník xy blogerky. 
Sarah Vickers - módny blogerka, ktorej šatník "praská vo švíkoch". 
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Medzi rýchlu módu patria módne reťazce ako napríklad H&M, Zara, New Yorker, atď. Každý jeden z nich vie vyrobiť novú kolekciu do dvoch týždňov. Každý z nich si však sleduje, čo sa najviac predáva, čo sa zákazníkom najviac páči a čo naopak, zostáva bez povšimnutia, a tak môžu rýchlo reagovať na aktuálnu "náladu" zákazníkov. 

Na výrobu tejto rýchlej módy sa predovšetkým využíva Čína, keďže je to krajina, kde módne značky vedia najviac ušetriť na cene práce. Pre porovnanie, americká šička si mesačne zarobí okolo 1660 dolárov, v Číne sa táto suma pohybuje okolo 150 dolárov. 
Šička z Číny.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Každý rok sa vyrobí miliarda kusov oblečenia, čo má neskutočný dopad na životné prostredie. Znečistenie, smog, kontaminácia riek farbami na textil, zdravotné problémy pracovníkov, to všetko sú realitou pri rýchlej móde. V dnešnej dobe už takmer nikto nevie šiť. V minulosti bolo normálne, keď si človek niečo zašil, skrátil, či inak upravil. Dnes si radšej kúpi novú vec. Nevážime si oblečenie ktoré nosíme, nestaráme sa oň a je nám jedno, čo všetko sa skrýva za jeho výrobou.
Zdroj obrázku: www.pinterest.com
Riešenie môžeme nájsť v pomalej móde, teda viac sa zaujímať o kvalitu a životné prostredie. Kvalitnejšie oblečenie je síce drahšie, ale kúpa jedného kvalitného kusu oblečenia vydrží dlhšie než lacnejšieho a viac si ho aj budeme vážiť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára